søndag 30. november 2008

3o.november 2008

Så er vi kommet til 1.søndag i advent. Stjernene har kommet opp i vinduene og adventstakene lyser så fint med sine 5 el. 7 lys. For meg er adventsfarga lilla, og i år fant jeg de perfekte lys på nærbutikken, lys lilla med glitter.Jeg fant også servietter som er beregnet på adventstiden, med vers for alle fire lysene.



I dag skal vi på juletretenning sammen med resten av bygdafolket. Alltid veldig
koselig med servering av gløgg og gang rundt juletreet.

Ønsker alle en fredelig søndag !










fredag 28. november 2008

Bytur

Hadde tannlegetime i dag , og tenkte jeg skulle kombinere det med litt julehandel. I disse dager raser det brosjyrer ned i postkassa med alskens fristerier, og jeg hadde sett meg ut noen glasskuler med lys inni. De samme kulene varierte med nesten 100 kr !! på de forskjllige butikkene. Jeg kjøpte mine på Plantasjen til under 80 kr pr stk.
Vanskelig å gi et fullverdig bilde av lysene, men jeg syns de ble så fine som vinduslys.

I tillegg så kjøpte jeg en trippel pkn med tape, noe som er aktuellt i disse pakketider.

Jeg spanderte på meg litt nytt undertøy...julerødt :) Men mer enn dette får dere ikke se, kan si det sånn at det er forbeholdt gubben ,hihi. Noe mer ble det ikke idag...jo forresten jeg glemte min nye porselenskrone til min ødelagte tann....til kr 5100,-.
Da vil jeg ønske dere en fin adventshelg.






torsdag 27. november 2008

Regn og storm....

Har vel ikke så mye å skrive om,bortsett fra været. I dag var det mange oversvømmelser på våre kanter, stikkrennene var fulle av is og det resulterte i at mange steder sto deler av veiene under vann. Fikk ihvertfall vaska bilen under idag hihi. Verst var det for dem som fikk kjellerne fulle av vann, tror både veivesenet og brannvesenet har hatt en heller hektisk dag.

Var så heldig å få denne nydelige awarden fra Elisabeth , TUSEN TAKK! Blir veldig glad av slikt, det skal ikke så mye til for å glede meg.


Så vil ta med dette fine hjertet i sympati for Molly ...ikke alle har det like lett. Vi bør kanskje stoppe litt opp og tenke oss om. Stå på Molly !


Vil ønske alle en fin kveld, tenn et lys og kos dere !

mandag 24. november 2008

Bestemorhelg og juleverksted

Tvillingene var på overnattingsbesøk denne helga, og for å gjøre noe sammen,hadde jeg kjøpt inn to hobbypakker til et lite juleverksted. Utsultet på barnetv som de er (Paradiset er ennå uten tv), så pleier de å komme ruslende inn på soverommet til oss i 7-tida....de vil se på Disney Channel :)


Tante Linn var hjemme i helga også ,så da hjelpte vi en tvilling hver.

Ingenting å si på konsentrasjonen!






Det ferdige resultatet, slett ikke verst,eller hva ?


Tvillingene er noen ordentlige skravlebøtter og stiller gjerne opp som sangstjerner også, litt usikker på enkelte tekster da, men det kommer nok.
----------------------------------------------------------------------------------
Ja dag er det akkurat 1 måned til julaften, så dagens gjøremål blir vel noe med juleforberedelser å gjøre. Ønsker alle en flott mandag!
























søndag 23. november 2008

lørdag 22. november 2008

Julemusikk

En måned før jul er vel passe tid til å begynne så smått å finne frem julens cd-er. En av mine favoritter er vidunderlige Josh Groban, med en stemme som kan smelte den verste musikkhater. Hans jule-cd "Noel" er virkelig verdt å høre på, så løp og kjøp ! Den gir ro i sjelen, men samtidig får jeg lyst til å skru opp på full guffe og synge med .
Blant de mange fine sangene, må jeg få nevne en spesiell, "It came upon a Midnight Clear".....jeg får frysninger ......
Vi ønske alle en fin helg,... anbefaler alle til å stoppe litt opp i stresset. Finn godstolen et øyeblikk ,og nyt stunden med noe varmt i koppen og lytt til musikk, gjerne Josh Groban ,han er bare topp !


torsdag 20. november 2008

Torsdag og balldag.

Her i Romsdal har Torsdag og balldag vært en helt naturlig ting i massevis av år. Da serveres ball (potetball) på alle kaffeer, restauranter og rundt om i de romsdalske hjem. Så også hjemme hos i dag, 14 dager siden sist så nå var det jammen på tide. Vi har noen i familien som har det som livrett og de innfant seg selvfølgelig.

Kommunen jeg kommer fra heter Fræna, og vi har noe vi kaller "frenball". Om det er positivt eller noe negativt kan vel diskuteres, men det er et vanlig utrykk ihvertfall. Hva har det med matretten å gjøre? Jo,en eller annen laga en vise en gang i tiden om "Frenballen",og om dens opprinnelse :) og min mor sang den visa til meg da jeg var liten. Nå er det jo veldig mange år siden da og ihvertfall ett av versene har blitt et offer for alzheimers(hihi), men noe husker jeg ihvertfall.

Han Columbus ,tapre mann, seilte ut fra Spanias land,

over vesterhavet på sin vesle skute.

Siden kom naturligvis, nye menn i mengdevis,

for å lete etter gull og sølv der ute.

........................................................

Mye gull , ja det er sant, men det likeste han fant,

uten minste tvil så var det vel poteten.

Du har grønt og saftig gras, du har blomster på som stas,

du er uten tvil vår gode venn, poteten.

...............................................................

Så var det verset som var borte...

...............................................................

Du blir grava opp igjen, siden kjørt til kjelleren,

du blir stappa opp i tønner og i sekker.

Du blir henta i et trau,siden blir du skrella snau,

du er hvit og naken,du er riktig lekker.

Du blir banka , du blir slått,du blir kløven sund i smått,
slik et kjærtegn ifra vakre kvinnehender.
I ei gryte blir du kokt, du får anna smak og lukt,
og som potetball i levnets løp du ender.

Å du kjære gode ball ,å du gilde Frænaball,
du har samme gode gamle kvaliteten.
Du er god og du er rund, du er vakker, du er sunn,
for du er en ekte datter av poteten.

Det er mange oppskrifter på potetball, men jeg gjør som min mor gjorde , bruker kun potet, salt og hvetemel. Serveres med gulrot,kålrot, evt. salt kjøtt el pølse og bacon. Gubben bruker sirup på (uffa) ,men han er nordlending da) Og melk....ikke saft eller vann, takk. Jaja, smaken er jo som baken ...delt. Btw. ungene våre mener jeg lager verdens beste potetball , så jeg får vel leve i den troen.

Snart helg igjen, dette her går fort ! En måned til jul ,men har ikke begynt med noe ennå. Rekker vel det jeg må, likevel.





mandag 17. november 2008

Kosemat til søndagskaffen.

Er det noen som husker "Julefergå" ,julekalenderen som gikk på TV2 i -95 ? Navnet på ferja var MF Svelå, et ganske naturlig navn her på nordvestlandet:) I vårt fylke kryr det av ferger og et must for fergene i M&R , er svele.
Oppskrift på MRF-svela:
5 egg
1,5 MRF-kopp sukker
ca 1 l. hvetemel
1 toppet teskje natron
1 toppet teskje hjortetakksalt
ca. 75 g. smør
1 liter kulturmelk
Alt røres sammen og stekes på takke.


Det går radig å steke på takke, og jeg bruker å lage av 2 liter kulturmelk ,så har jeg noen å putte i frysen.


Svelene smaker aller best lunken og nystekt .


Svelene serveres med syltetøy, brunost (og sirup) eller med smør og sukker. Nam nam:)








fredag 14. november 2008

Tonje 18 år

For 18 år siden fikk jeg min tredje jente,Tonje. Kl. 11.08 kom hun ut med et plopp, og det var bare så vidt at ikke hun glapp for jordmora, så fort som hun kom. Det gikk heldigvis godt, og Tonje vokste opp som en veldig omsorgsfull person. Allerede i først klasse sørget hun for at pappaen fikk nykokt kaffe når han sto opp for å dra på jobb. Vi to har vel en egen direktelinje,og tenker ofte veldig likt. Derfor tenker jeg med gru på den dagen hun skulle reise til USA og være borte i 10 måneder, jeg hadde aldri trodd det skulle bli så fælt. Nå står hun også på farten ut...for å flytte sammen med sin kjære Alex, men heldigvis så blir det ikke så langt unna.Gratulerer med dagen ,Tonje !
Dette her er 18-åringen...et halvt år gammel.

Vi har forresten vært inne i en stim av bursdager i disse novemberdagene.

Først var det Linn som ble 23 den 7 nov. Hun fikk ønsket sitt oppfylt på dagen...mors hjemmelagde pizza:)

Dagen etter var det Tonjes kjæreste, Alex sin tur. Han fyllte også 23 år , født på samme sykehus som Linn.

Dagen etter det, den 9. nov. var det eneste hane i flokken vår , Daniel sin 21.bursdag. Den dagen falt sammen med farsdagen, og ble behørig feiret med middag og kaker for hele familien.

Gratulerer til dere alle !

Da ungene var små, syntes jeg det var viktig at alle fikk sitt eget selskap, selv om de ble 3 på ei uke. Veldig dårlig planlagt med 3 novemberbarn...men det er såå kaldt i februar sjø! Så i -91,da min bror satt og spiste kake i det tredje selskapet den uka, kom det tørt: at skulle vi ha flere unger nå ,så fikk vi velge ei anna årstid :)hihi:) Det han ikke visste var at ...it's done..Mona ble født i mai året etter .

Nå gjenstår bare litt kaffe og kake på søndag til ære for Tonje som ikke er hjemme idag på selve dagen, så skal kaloriene få hvile i litt over en måned til julematen skal fortæres.

Vil ønske alle en riktig flott novemberhelg !


onsdag 12. november 2008

Tidene forandrer seg,og det samme gjør smaken. Vår røde flis på kjøkkenet var "in" og rådyr da vi bygde huset,men har alltid syntes at den røde farga slukte for mye lys på vårt lille kjøkken. Etter litt om og men og "lufting" for gubben....du gjør som du vil,det har du alltid gjort....ble resultatet slik etter noen timers arbeid.

Det gamle kjøkkenet mitt fikk en aldri så liten oppshining, og det får greie seg så lenge. Vår plan er å rive veggen inn til naborommet og utvide kjøkkenet til 21 kvm. Det blir nå ikke i år,men jeg kan jo alltids håpe på neste år,vi får se. Stilen på det nye kjøkkenet er ihvertfall bestemt(inni hodet mitt),og kanskje det blir noe slikt som dette på bildet under,
eller kanskje dette. Har noen "must":det skal gå helt i taket og det skal være lyst malt ,og med mange store skuffer.
På nettet finner en det en vil av bilder og ideer, men jeg regner med å ha god tid til å tenke over detaljene før gubben begynner å rive vegger.

Jeg lever i håpet ihvertfall....det er viktig å ha noe å se frem til.

Ha en fin onsdag!





søndag 2. november 2008

"Ny " peis i heimen.

Da vi bygde huset i -82, var det helt vanlig med peis på stua . I stedet for å ha den åpen,satte vi inn en innsats med dør...og trodde det var genialt. FEIL...det var kanskje den største bommerten vi gjorde. Mye skrik og lite ull, sa kjerringa..hun klipte grisen, og det ble på samme måten,ovnen slukte en masse ved,men med lite varme i forhold. Etter noen år så monterte vi en liten ovn i nisja ved siden av,og det har fungert. Når den ovnen sier takk for seg, så skal vi rive hele peisen ,for å sette inn en ny liten ovn i hjørnet.
Jeg er lut lei hele byggverket,og ikke minst mursteinsfarga, men å rive den nå...det ble ikke aktuellt ifølge gubben. Så da gjorde jeg som jeg lenge har tenkt...kjøpte maling for å male den lys,eggehvit.Det er verst før en kommer igang, men etter vask og støvsuging, så var jeg temmelig spent på hvordan det ble. Skal ikke si det var snargjort i forhold til kvm.,nei med så ruglete steiner ,måtte hver og en stoples,og hundrevis av små hull i fugene ble nå svært synlig. Derfor ble det et møysommelig arbeid å få tettet alle hull med maling.

Ikke tvil om at det ble forandring...og jeg ble endelig kvitt den farga jeg var så lei av.Resultatet ble jeg fornøyd med (gubben også), skulle egentlig malt inne i nisja rundt ovnen, men lot det være på grunn av at det i utgangspunktet er under minstemålet for avstand ovn-mur.
Så nå skal den få være slik til den blir fyllmasse :)
Egentlig fornøyd med helga jeg ...glis!








lørdag 1. november 2008

Frost...

Så kom frosten. Pyton for meg som mistrives når gradestokken viser under 10+. Går ikke ut uten at jeg må, og lurer hver vinter på hvorfor jeg er så innmari dum som blir boende her når jeg ikke liker snø og kulde i det hele tatt.Det er ikke bare jeg som fryser,blomstene ute er heller ikke sikkert så veldig begeistret, så det ble takk og forvel til de for i år.
Da har vi nettopp begynt på november, dagene begynner å bli korte og om 14 dager forsvinner sola her hos meg og blir borte i nesten 2,5 måneder.
Ønsker alle en riktig god helg og i tilfelle glatte veier....kjør forsiktig !