fredag 6. mars 2009

Antikk lampe og dagligliv.

Over spisebordet henger vel husets eldste gjenstand , en lampe som stammer fra barndomshjemmet til gubben , fra Alstahaug i Nordland.Her bodde Caspar Haugen , født i 1879 og var en betydelig herremann med mange verv,og som var lensmann i Alstahaug fra 1911-1947. Så dette var altså lensmannsgården , som mine svigerforeldre kjøpte på slutten av 50-tallet. Han var nok ikke en "hvemsomhelst" han Haugen, og hadde vel kanskje en del saker som ikke var for vanlige folk, som bl.a. et eget hus med fryserom. Denne lampa hengte igjen, da mine svigerforeldre overtok, men ble utbyttet til fordel for en mer nymotens. Da min mann spurte om han kunne få den, var det helt ok , for noen av glasstavene var ødelagt. Den var dessuten malt svart....noe som sikkert var en trend i de tider. Vi tok den med oss hjem , og det første vi gjorde, var å fjerne svartmalingen for å få frem messingen, det var jo veldig "in" på 80-tallet, og dessuten så var det jo det som var opprinnelig. Glasstavene var derimot et problem...det var jo ikke bare å søke på "Finn" etter slike da på den tiden. Men bor en sammen med en handyman, så bor en sammen med en :) Etter min ide(ja det var det), så laget han messingstaver med dreidde spisser,og så byttet vi ut de som var ødelagte med messingstaver. Ingen kan si at det ikke skal være slik:) Den er jo egentlig en parafinlampe, med vi har jukset litt , som Espelid sa , og den har fått lyspære , uten hadde den ikke kunne fungert.

I disse tider da det er så mange flotte lysekroner , har jeg vært inne på tanken å bytte den ut , men vet ikke...den er jo en kuriositet da!

En annen kuriositet,kan man kalle det det?...er propellen vi har på muren over peisen. Da vi kjøpte båt -83, var den med som reserve, den hengte vi på veggen da og har hengt der siden. Vel, det kan jo diskuteres om det er litt "harry", men litt spesiellt da:)


I samme rennet vil jeg vise frem mine kaffebokser anno 1973 og 2008. I 1973 da jeg giftet meg med pappa til Nina , drakk jeg ikke kaffe . Det har imidlertid forandret seg, og på 35 år har det gått sikkert et tresifret antall kilo gjennom min gamle retro kaffeboks. Fikk ny av Nina & co til jul.....og det var kanskje på høy tid for utskifting.
Jeg er en fruktelsker av rang, og dette er en helt vanlig lunsj hos meg, appelsin,banan og eple , en av hver, blandet sammen i en salig blanding....yummi:)

Våknet opp til nydelige farger på himmelen....litt mere overskyet idag. Det er så deilig å endelig kunne henge ut tøyvasken igjen, istedefor å bruke tørketrommelen, så i går vasket jeg sengeklærne, tørket dem ute i vinden og hadde dem på igjen. Det var deilig å krype til køys i sengeklær som duftet sol og frisk luft :) ...Hvis noen fløy over her og så noe som reflekterte i noe melkehvitt, så var det bare meg som hadde kastet skjorten og nytte sola på verandaen. Var ikke kaldt i solkråa vår i det hele tatt :)

Søndag er det 8 mars,kvinnedagen. Jeg har det så bra at jeg ikke tenker så mye over det, men forstår at det er aktuellt for mange kvinner og kjempe for sine rettigheter. Skal definitivt IKKE gå i tog, men håper på sol og verandavær.
Ha en fin helg alle som stikker innom !


5 kommentarer:

liven sa...

Heisann Grete:o)
Så spesiell lampe....og kjekt å ha noe som ikke andre har!!
Jeg hadde beholdt den...lysekrone kan du henge et annet sted:o)
Er glad i frukt jeg også.....og må ha hver dag!!
Idyllisk sted du viser bilde av!!

Ha en fin helg Grete:o)
P.S. I går var her 11 grader og skikkelig vårfølelse......i dag har det vært sludd og regn:(
Jeg håper også på verandavær:o)

Nina i Paradiset sa...

Lysekrona er kjempefin!
Kjøp heller ny på kjøkkenet!! ;)
(himmel, jeg husker ikke hva som henger der nå....!)

Klem!

~~Randi, Hverdagsprat~~ sa...

Den lampa hadde jeg IKKE byttet ut - den er jo helt spesiell, og med en historie bak. En kuriositet, og noe som ingen andre har. Det er morsomt det, også - at ingen andre har maken. Jeg hadde ihvertfall villet beholde den, den lyser sikkert bra fint også. Et langt, koselig innlegg fra deg denne gangen (også) - og himmelen deres var utrolig vakker i går, ser jeg - sånn som her, omtrent. Og så har du solet deg allerede! Sikkert sånn som er brun nesten hele året du? Og frukt, ja - det holder ikke med 5 om dagen, nei - masse, masse frukt, hver dag - det er tingen! Kos deg med helga, Grete! Klem fra Randi**

Elisabeth sa...

Jeg hadde ikke byttet ut med ny lysekrone. Denne er unik, spesiell og har sin egen historie. Behold den.
Første gang jeg har sett propell til pynt på en vegg, men jeg likte det.

God helg!

Malla sa...

Må være hyggelig med arvegods i huset. Lampen var fin og spesiell. Stedet den kommer fra ser ut som å være en perleplass ved sjøen. Dere er heldige hvis dere har mulihet til å være der en fin sommerdag.

Det er rart med ting man har hatt i huset i mange år. Noen dager kan man ikke tenke seg å bytte ut noen ting mens andre dager kunne man tenkt seg en stor container ute på gårdspassen og ryddet unna det meste.

Den nye kaffeboksen var virkelig fin. Uten sammenligning forøvrig med den gamle ;o)

Fortsatt god søndag til deg og dine!